Hoe en wanneer te verpotten?

Hoewel het een cactus wordt genoemd, is de kerstcactus niet zoals cactussen die in de woestijn leven. Dit type cactus komt oorspronkelijk uit een jungleomgeving en is een epifyt die hoog in de boomtoppen van de tropische jungle groeit.

Pin

Kerstcactus bloeit in de winter en produceert prachtige bloemen in een breed scala aan tinten, waaronder:

  • Lavendel
  • Oranje
  • Paars
  • Room
  • wit
  • Perzik
  • Roos
  • rood

Kerstcactus groeit iets sneller dan woestijncactus en zal vaker verpot moeten worden. In dit artikel bespreken we hoe en wanneer je je kerstcactus moet verpotten. Lees verder voor meer informatie.

Moet de kerstcactus elk jaar worden verpot?

Hoewel dit redelijk snelgroeiende planten zijn, is het misschien niet nodig om je kerstcactus jaarlijks te verpotten. De planten doen het goed als de wortels een beetje wortelgebonden zijn. Als u te vaak verpot, kunt u uw plant beschadigen.

Hoe vaak moet ik de kerstcactus verpotten?

Kerstcactus hoeft maar eens in de drie of vier jaar te worden verpot. Ziet de plant er wat vermoeid uit of beginnen de wortels uit de bodem van de pot te groeien, dan is je plant klaar om te verpotten.

Wanneer moet je kerstcactus verpotten?

De lente is de typische tijd voor het verpotten van de meeste planten, maar kerstcactus bloeit in de winter en moet onmiddellijk worden verpot nadat de bloemen zijn uitgebloeid. Verpot je kerstcactus nooit terwijl hij bloeit.

Hoe verpot je kerstcactus?

Wees voorzichtig bij het verpotten van je kerstcactus, want de ledematen en bladeren zijn een beetje delicaat. Als je een grote, zware plant hebt, wil je deze misschien terugsnoeien en stekken nemen voordat je gaat verpotten.

Bovendien kan het licht wikkelen van kerstcactus met lichtgewicht stof breuk helpen voorkomen.

Zet alles van tevoren klaar zodat je je cactus snel en gemakkelijk kunt verplanten zonder al te veel poespas.

Je hebt nodig:

Kerst Cactus Grondmixen

Voor deze epifyt wil je een lichte, luchtige, goed doorlatende potgrond.

Bodemmengsels gemaakt voor vetplanten of bromelia’s zijn ideaal.

Je kunt ook je eigen kerstcactusmix maken met twee delen hoogwaardige potgrond en een deel zand.

Een andere optie is een mengsel van gelijke delen verpakte tuingrond, grof zand/grind en veenmos.

Gebruik nooit aarde die rechtstreeks uit uw tuin komt, aangezien deze bacteriën, schimmels en virussen kan bevatten die schadelijk kunnen zijn voor uw kerstcactus.

container

Zorg ervoor dat u uw kerstcactus niet een te grote pot geeft. Ga gewoon naar de volgende maat pot. Zorg ervoor dat de container die u kiest veel drainagegaten heeft.

Een goede afwatering is een must. Kerstcactus is een vochtminnende plant, zoals de meeste epifyten, maar hij kan niet tegen water. Gebruik de week- en drooggietmethode waarbij je water door lichte, luchtige grond giet en het bijna droog laat worden voor de volgende watergift.

Als de grond te nat blijft, treedt wortelrot op.

Volg deze stappen:

1. Om je kerstcactus te verpotten, begin je met het voorbereiden van het gebladerte zoals hierboven beschreven.

2. Doe een paar centimeter verse grondmix op de bodem van de nieuwe pot.

3. Haal de plant voorzichtig uit de originele pot. Zorg ervoor dat u het niet uit de grond trekt. Probeer in plaats daarvan de kluit intact te verwijderen.

4. Zodra je de plant uit de pot hebt, masseer je de wortels om ze los te maken en oude aarde te verwijderen. Als het originele potmengsel behoorlijk verdicht is, spoel dan de wortels voorzichtig om de grond te verwijderen.

5. Plaats je kerstcactus in de nieuwe pot, zodat het bovenste deel van de kluit ongeveer 2,5 cm onder de bovenkant van de nieuwe pot zit.

6. Dep de grond lichtjes aan zodat er geen luchtbellen achterblijven.

7. Geef je kerstcactus matig water en plaats hem een ​​paar dagen op een plek met weinig licht. Als je plant eenmaal in zijn nieuwe pot is gesetteld, kun je hem zoals gewoonlijk gaan verzorgen.

Doe je best om de natuurlijke omgeving van de kerstcactus na te bootsen

Onthoud gewoon dat kerstcactus groeit uit hoeken en gaten en boomtoppen van tropische jungle-omgevingen in het wild. Hun grond bestaat uit natuurlijke compost die is samengesteld uit rottende boombladeren, schors, twijgen en soortgelijke items.

In het wild krijgen deze planten veel water dat dwars door hun substraat stroomt. De wortels drogen uit en krijgen elke dag voldoende lucht.

Hoe beter je deze omstandigheden kunt repliceren, hoe beter je kerstcactus zal zijn.

creditSource link

We zullen blij zijn om uw mening te zien

Leave a reply

Etienneschouppe
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart