Pothos-wortelrot: oorzaken en preventie

We weten het algemeen Epipremnum aureum als pothos. Je hebt misschien ook de verschillende pothos-plantensoorten gezien die gouden pothos, duivelse klimop en geldplant worden genoemd. Deze schaduwplant voor binnen is een prominent lid van de aronskelkfamilie.

Pothos is gemakkelijk te kweken en ziet er fantastisch uit. Het is dus niet verwonderlijk om het in verschillende huizen, werkruimtes en commerciële ruimtes te zien. Het is vaak niet-problematisch, behalve af en toe een periode van wortelrot.

Pin

Wanneer ze besmet zijn met wortelrot, zien ze er vaak slap uit en beginnen hun bladeren te vergelen. Een voorheen gezonde plant kan plotseling lijken te stoppen met groeien en verwelken. Gelukkig kan vroege detectie van wortelrot ons helpen het te behandelen en de pothos nieuw leven in te blazen.

Dit artikel zal in detail onderzoeken wat de oorzaak is van pothos wortelrot en hoe dit te voorkomen.

Wat is Pothos Wortelrot?

Wortelrot is een abnormale groei van specifieke pathogenen op de wortels van de pothos. Het wordt vaak weergegeven als donkere vlekken op de uiteinden van de wortel.

Dan, na een paar dagen, worden de wortels papperig en gaat het omhoog naar de rest van de plant.

In de vroege stadia ziet de plant er moe uit. Dan beginnen de bladeren geel of bruin te worden en uiteindelijk verwelkt de hele plant.

Er zijn drie soorten parasitaire slechte acteurs die deze schade kunnen veroorzaken:

 • Rhizoctonia spp. is een schimmel die de grond rond de wortels bewoont en vervolgens de plant zelf aanvalt.
 • Phytophthora is een waterschimmel en verspreidt zich snel door de stengels en bladeren.
 • Pythium is een pathogene schimmel die vaak wordt aangetroffen in een geïnfecteerde potgrond.

Wortelrot wordt vaak geassocieerd met wateroverlast. Overmatig water geven in combinatie met inefficiënte drainage kan de toestand van de wortels bemoeilijken.

Verwant: Wat is de beste potgrondmix voor pothos?

Pothos heeft een dichte en snelle groei, wat ook een faciliterende factor kan zijn voor het overbrengen van ziekteverwekkers van de ene plek naar de andere.

Welke schade veroorzaakt Pothos-wortelrot?

Het lastige van wortelrot is dat het onder de grond verborgen zit. Daarom kan het veel schade aanrichten voordat we het kunnen zien. Het is niet zoals insecten of ongedierte, die we vaak vroeg kunnen opmerken.

Er zijn echter enkele tekenen die wijzen op een mogelijke infectie met wortelrot. Zodra u een groeiachterstand en vergeling in de bladeren van een voorheen bloeiende plant opmerkt, controleert u de toestand van de wortels.

De pathogene schimmel of schimmel die het wortelstelsel aanvalt, laat het vaak donker, papperig en stinkend achter. Deze disfunctionele toestand van het wortelstelsel blokkeert het transport van voedingsstoffen en water naar de rest van de plant. Zo verliest de plant zijn kracht, beroofd van zijn levensonderhoud.

Wortelrot vordert snel door de hele plant, dus in ongeveer twee weken kan het het wortelstelsel volledig verstikken. Over ongeveer drie weken zou de hele pothos-plant niet meer tot leven kunnen komen.

Het is vermeldenswaard dat de potgrond en de gebruikte pot ook zijn geïnfecteerd door schimmel of schimmel. Gooi de grond daarom voorzichtig weg en desinfecteer de pot met een geschikte fungicide oplossing voordat u deze opnieuw gebruikt.

De ziekteverwekkers die wortelrot veroorzaken, reizen door de grond, het water of een geschikte drager. Er is dus een risico dat ze kunnen overgaan op een andere plant en deze kunnen infecteren.

Hoe de Pothos-wortelrot te beheersen?

Als uw pothos-plant wortelrot heeft die zich nog in de beginfase bevindt, is de kans groot dat u deze volledig kunt genezen.

 • Begin met het verwijderen van de potgrond en was de wortels af
 • Als de rot alleen in de distale uiteinden zit, snij dan deze beschadigde wortels af
 • Je kunt milde zeep en water gebruiken om de plant te desinfecteren
 • Week de pothos in een schimmeldodende oplossing en spoel deze vervolgens af
 • Verwijder de verwelkte bladeren
 • Verpot de pothos in een nieuwe aarde
 • Zorg voor goede ventilatie en afvoer
 • Plan het bewateringsschema van de plant
 • Vermijd wateroverlast
 • Beperk de hoeveelheid kunstmest en de frequentie van toediening
 • Inspecteer regelmatig de wortels van de pothos

Meer informatie over hoe u uw Pothos-plant water kunt geven

Als de wortelrot zich door het hele wortelstelsel heeft verspreid maar de hele plant nog niet heeft verwelkt, werk dan aan het verspreiden van het pathos.

De plant in zijn huidige structuur is misschien niet levensvatbaar, maar het afsnijden van de bladeren boven de knopen kan de pothos redden. Door deze individuele bladeren opnieuw te planten, krijgt de plant een nieuwe overlevingskans.

Preventie is de beste aanpak. En een groot deel daarvan is alleen het gebruik van potgrond van vertrouwde bronnen.

Er zijn veel online verkopers van tuinbenodigdheden. Helaas verkopen niet alle producten zonder ziekteverwekkers.

Als u uw pothos hydrocultuur plant, ververs het water dan regelmatig. Zittend water stimuleert dat soort schimmel. Of u kunt een luchtpomp gebruiken om de zuurstof in het water te laten stromen.

creditSource link

We zullen blij zijn om uw mening te zien

Leave a reply

Etienneschouppe
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0
Shopping cart